7 sfaturi pentru un internet mai sigur

7 sfaturi pentru un internet mai sigur

7 sfaturi pentru un internet mai sigur

  • acum un an
  • postat de: NSHOST

În timp ce utilizatorii sunt expuși la multe amenințări online, prevenirea atacurilor cibernetice nu trebuie să fie complicată. În acest articol vom analiza câteva modalități simple prin care vă puteți proteja datele de criminalii cibernetici în 2022.

Pentru cei mai mulți dintre noi, o zi obișnuită începe cu verificarea e-mailurilor, scorurilor sportive sau cu noutățile din rețele sociale. Cu alte cuvinte, începe prin utilizarea internetului.

Internetul a parcurs un drum lung de când Sir Tim Berners-Lee a creat World Wide Web în 1989. În 2014, la cea de-a 25-a aniversare a World Wide Web, Berners-Lee a găzduit un Ask Me Anything (AMA) pe site-ul de socializare Reddit. Cineva l-a întrebat: „Care a fost unul dintre lucrurile pentru care nu credeai că va fi folosit internetul, dar a devenit de fapt unul dintre principalele motive pentru care oamenii folosesc internetul?” Răspunsul lui (spre surprinderea multor oameni): pisoi.

Internetul este folosit în multe scopuri constructive dar și mai puțin constructive, pe alocuri chiar periculoase. Fie că sunteți o persoană tânără, un părinte, un profesor sau un educator, un factor de decizie politică sau dacă reprezentați o organizație sau o industrie, toată lumea are un rol de jucat în crearea și menținerea unei lumi online mai bune.

 

7 reguli simple pentru un internet mai sigur

Nu răspunde solicitărilor de la expeditori necunoscuți. Nu răspundeți niciodată la e-mailuri sau mesaje SMS cu solicitări de a vă actualiza parola, de a confirma detaliile cardului de credit, de a vizita un site web sau de a deschide sau descărca un atașament, mai ales dacă provin de la un expeditor necunoscut, deoarece este probabil o înșelătorie.

Examinați cu atenție toate e-mailurile primite. Ori de câte ori primiți un e-mail, examinați cu atenție adresa de e-mail a expeditorului, URL-urile linkurilor și gramatica pentru a vedea dacă ceva ieșit din comun ar putea indica că mesajul provine de la un posibil atac cibernetic.

Dacă aveți îndoieli, verificați încă o dată. Dacă primiți un e-mail sau un mesaj SMS aparent de la un brand de încredere sau un furnizor de servicii care vă îndeamnă să luați măsuri urgente pentru a vă actualiza informațiile contului sau pentru a efectua o plată, ar putea însemna o încercare de phishing. Dacă se întâmplă acest lucru, verificați din nou adresa de e-mail a companiei pe site-ul lor oficial pentru a vă asigura că este legitimă. Dacă mai aveți îndoieli, contactați-i direct pentru a confirma dacă comunicarea a fost sinceră sau nu.

Nu conectați dispozitive USB necunoscute la computer. Dacă descoperiți un dispozitiv USB într-o bibliotecă publică, școală sau birou, poate chiar primiți cadou un astfel de device, nu-l conectați niciodată la computerul personal, deoarece acest lucru îl poate infecta cu malware. Mulți atacatori vor lăsa adesea dispozitive compromise pentru a răspândi amenințări malware și ransomware.

Furnizorii de încredere nu vor cere informații private. Amintiți-vă că entitățile de încredere, cum ar fi guvernul, poliția, autoritățile fiscale sau funcționarii din domeniul sănătății, domeniul bancar sau alte instituții nu vor lăsa niciodată un mesaj vocal care vă va cere să sunați înapoi și să distribuiți informații private. Oricine o face este un potențial atacator.

Atenție la mesajele de chat neobișnuite. Fii atent la mesajele neobișnuite din aplicațiile de mesagerie sau din conturile de rețele sociale. Dacă vedeți un mesaj suspect de la o persoană pe care o cunoașteți cu un link, găsiți o altă modalitate de a-i spune că un hacker i-ar fi compromis contul.

Verificați detaliile certificatului SSL și legitimitatea detaliilor de companie de pe site-urile web. Când vizitați un site, verificați să aibă adresă securizată prin certificat SSL - HTTPS care indică faptul că este implementat un certificat de securitate. Acest detaliu este un semn pozitiv că site-ul este legitim, mai degrabă decât un site fals de recoltare a acreditărilor. De asemenea, dacă există un link de termeni și condiții, nu ezitați să-l studiați, căutând detaliile companiei online. Puteți beneficia de un certificat SSL/domeniu în mod gratuit dacă alegeți un plan de găzduire pe serverele NSHOST.

Vă încurajăm să fiți vigilenți online și dacă aveți nevoie de spatiu cloud sau server securizat, investiți într-un plan de găzduire optim - alegând oricare dintre pachetele de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud și să alocați timpul necesar unei politici de caching potrivite afacerii dvs.

Soluțiile de găzduire în cloud sunt folosite din ce în ce mai mult în fiecare an și este ușor de înțeles de ce. Întreprinderile înțeleg beneficiile găzduirii în cloud și modul în care acestea le afectează activitatea. 
Pentru a lansa o nouă soluție, puteți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să  investiți într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandă atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii dvs pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.