Cât RAM și CPU are nevoie site-ul meu?

Cât RAM și CPU are nevoie site-ul meu?

Cât RAM și CPU are nevoie site-ul meu?

  • acum 3 ani
  • postat de: NSHOST

Alegerea unui plan de găzduire potrivit pornește de la nevoile și obiectivele pe care ți le-ai setat pentru website-ul tău. Un plan prea mic înseamnă timpi de încărcare mai lungi, iar un plan de hosting prea mare duce la irosirea bugetului tău.

Pentru noi, fiecare website este unic din punct de vedere nevoi - motiv pentru care studiem cu prioritate ridicată evoluția indicatorilor pentru serverele unde avem clienți noi, astfel încât să ne asigurăm că au o configurație potrivită nevoilor lor.  

De cât RAM are nevoie site-ul meu?

Memoria RAM este un aspect critic al serverului pe care îți găzduiești website-ul. Vestea bună este că selecția unui plan de găzduire VPS se face ușor, în funcție de specificul site-ului tău. 

Un plan VPS cu 2GB RAM minim garantat este recomandat atunci când  ai până la 20 de domenii cu site-uri de prezentare și sub 500 utilizatori pe zi.

În cazul în care ai peste 30 de domenii, cu un trafic de utilizatori între 500 și 2000 utilizatori/zi, îți recomandăm un plan VPS cu 4GB RAM .

De fiecare dată când un utilizator își verifică adresa de email sau încarcă o pagină dintr-un website găzduit pe serverul tău, vei vedea un  vârf de memorie alocată. Când ai mii de utilizatori care accesează site-urile găzduite, 4GB de RAM pot fi consumați într-o secundă - caz în care îți recomandăm să faci un upgrade la un VPS cu 8GB RAM.  

Dacă observi că memoria consumată pentru procesele PHP și MYSQL depășește necesarul de 8GB RAM, îți recomandăm să investești în caching, CDN-ul, clusterizarea sau chiar și utilizarea mai multor servere pentru eficientizarea efortului de încărcare.  

Ce configurație CPU este mai potrivită?

Numărul de nuclee de care are nevoie serverul tău este direct legat de tipurile de încărcări care vor fi rulate în urma accesării domeniilor găzduite pe server. Astfel, unele operațiuni vor funcționa bine cu 2 nuclee, în timp ce alte sarcini mai grele vor necesita 4 sau chiar mai multe nuclee pentru a rula bine. 

Avantajul planurilor de găzduire VPS și cloud hosting este că poți crește sau reduce resursele serverului tău oricând decizi tu, iar modificarea este instantanee. Poți testa timpii de încărcare în diferite configurații și poți chiar solicita sfatul echipei NSHOST, pentru a verifica anumiți indicatori de performanță, pentru a putea lua o decizie de optimizare a resurselor alocate serverului tău.

De exemplu, un server cu multe baze de date MySQL greoaie poate folosi 4, 6, 8 sau mai multe nuclee. Același lucru este valabil și pentru serverele cu multe adrese de e-mail sau aplicații web (Tomcat / Java etc).

Logat în WHM /cPanel, poți urmări nivelul de încărcare al serverului tău, memoria utilizată, swap-ul sau spațiul pe disc. Este recomandat să analizezi și Awstats pentru fiecare domeniu/subdomeniu în parte.

Dacă ai nevoie de ajutor să alegi planul de găzduire potrivit nevoilor tale, contactează experții NSHOST.