Ce limbaje de programare câștigă teren în 2023?

Ce limbaje de programare câștigă teren în 2023?

Ce limbaje de programare câștigă teren în 2023?

  • acum un an
  • postat de: NSHOST

Plaja limbajelor de programare este în continuă schimbare și din ce în ce mai competitivă. În fiecare an apar noi limbaje, unele limbaje cresc sau scad în popularitate, iar cele mai populare limbaje de programare se schimbă. Vrem să-ți oferim o imagine de ansamblu asupra tendințelor actuale ale industriei și a câțiva factori care influențează tendințele de utilizare a limbajelor.

Cererea de specialiști pentru postul de Inginer Software este în creștere de ceva timp. Cu o mare probabilitate putem susține că această tendință ascendentă va continua. Cercetările efectuate de BLS (U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS) subliniază această viziune. Acesta arată că până în 2028 numărul locurilor de muncă de programare va crește cu 21%. Ca urmare, numărul persoanelor interesate să-și extindă cunoștințele despre acest domeniu de competențe în IT crește accelerat.

Dacă te gândești să înveți un limbaj de programare sau ești deja în industria IT, aceste informații despre prognozele pentru cele mai populare tehnologii pentru 2023 îți pot fi foarte utile.

 

TOP 10 cele mai populare limbaje de programare:

1. Python

Primul loc pe listă este ocupat de Python - un limbaj de programare versatil, creat acum 30 de ani de Guido van Rossum. Această tehnologie este utilizată în dezvoltarea de aplicații precum Instagram, Pinterest, Disqus, Uber, Reddit, Dropbox, Spotify, Google Search, Youtube și multe altele. De aceea, programatorii care cunosc acest limbaj de programare sunt foarte căutați de agențiile de recrutare IT. Python a fost cel mai popular limbaj de programare din indexul TIOBE în 2020, 2021 și 2022. A existat o tendință ascendentă foarte puternică de câțiva ani și nu există niciun indiciu că această tendință se va schimba dramatic în 2023.

 

2. JavaScript

Pe locul doi se află JavaScript – regele frontend-ului. Este un limbaj de programare folosit pentru a crea site-uri web. Potrivit Stack Overflow Developers Survey, este cel mai popular și cel mai solicitat limbaj de programare în 2022.

La fel ca Python, JavaScript are o comunitate puternică și multe biblioteci și componente gata făcute care fac limbajul ușor de utilizat. Acest limbaj de programare nu are concurență dacă trebuie să creați un frontend pentru site-ul, aplicația sau software-ul dvs. Este foarte ușor de învățat, deoarece este un limbaj de nivel superior, deci nu necesită o mulțime de complexități în cod. În plus, JavaScript funcționează bine cu alte limbaje și poate fi folosit în multe aplicații diferite. Este, de asemenea, o platformă excelentă atunci când construiești elemente dinamice pe o pagină.

 

3. C / C++

C este unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, din care sunt derivate alte limbaje precum JavaScript și C#. În plus, limbajul C++ poate fi considerat o versiune extinsă a C.

Ambele limbaje au performanțe ridicate, așa că sunt utilizate pe scară largă pentru a dezvolta diverse aplicații. Sunt considerate limbaje universale. Aceasta înseamnă că pot fi compilate pentru multe sisteme. Programatorii iubesc aceste limbaje de programare pentru că sunt foarte rapide și eficiente.

Potrivit indexului TIOBE, limbajul C++ a cunoscut o creștere față de 2021 și este acum – după Python – al doilea cel mai popular limbaj de programare.

 

4. Go

Dacă te gândeștii să înveți un nou limbaj de programare pentru a-ți îmbunătăți abilitățile, atunci Go ar putea fi o opțiune bună. Această tehnologie a fost dezvoltată de Google în 2007 și a fost folosită pentru a crea aplicații web și API-uri. Deși Go nu a atins o rată de creștere la aceeași scară ca și limbile descrise anterior, acesta poate fi în continuare numărat printre abilitățile foarte căutate.

Este un limbaj de programare de uz general, ușor de învățat, cu o sintaxă clară, care facilitează scrierea de software simplu, fiabil și eficient. Este ideal pentru crearea de servere web sau pachete complete de învățare automată. În ceea ce privește funcționalitatea, există aproape toate caracteristicile tipice pentru C și C++, dar nu are o sintaxă complexă.

Go, la fel ca Python, este folosit pentru a crea sisteme bazate pe inteligența artificială, astfel încât popularitatea sa va crește.

 

5. Java

Până acum câțiva ani, Java ar fi fost probabil în fruntea listei. Acest limbaj de programare a fost declarat limbajul anului în 2005 și 2015. Cu toate acestea, popularitatea sa este în scădere de la an la an.

Java este încă un limbaj stabil care este susținut de multe corporații mari. Este folosit de companii precum NASA, Netflix, Spotify, LinkedIn, Uber, Amazon și multe altele.

Limbajul este utilizat în prezent în dezvoltarea de aplicații mobile, site-uri web și chiar Big Data. Este limbajul de programare principal pentru dispozitivele Android, astfel încât cererea de abilități legate de acesta va continua să fie mare.

 

6. C#

C# este un limbaj de programare general de nivel înalt, orientat pe obiecte. A fost dezvoltat ca raspuns al Microsoft la Java. C# este integrat în platforma .NET, atât în ​​cadrul, cât și în mediul de management.

C# este o tehnologie creată pentru a crea și dezvolta aplicații pentru sistemele Windows. De când framework-ul .NET a început să fie utilizat pe Linux și Mac, este posibil să se dezvolte software nativ în acest limbaj pentru orice platformă.

Această tehnologie este folosită pentru a dezvolta aplicații Windows, jocuri video, software anti-hacking, aplicații mobile, VR și multe altele. Multe aplicații au fost construite în C#, inclusiv programe simple de calculator și portaluri web mari. Este folosit de giganți globali precum Microsoft, Slack și Pinterest. În raportul Stack Overflow 2022 , limbajul C# s-a clasat imediat după Java pe locul 7, iar Tiobe pe locul 5.

 

7. Rust

Un alt limbaj de programare valoros în 2023. Nu este la fel de popular sau căutat printre programatori, dar cu siguranță merită atenție. Potrivit Stack Overflow 2022, Rust este cel mai preferat limbaj de programare pentru al șaptelea an la rând, 87% dintre programatori spunând că doresc să-l folosească în continuare și 17% doresc să se dezvolte în el.

Scopul său principal este de a programa sisteme de nivel scăzut, dar Rust încă se concentrează pe securitate și viteză. Accentul principal este pe securitatea codului, astfel încât programele nu pot accesa anumite părți ale memoriei pe care nu le folosesc. Cu toate acestea, nu este o limbă pentru începători, este greu de învățat, dar abilitățile dobândite vor da cu siguranță roade în viitorul apropiat. Rust înregistrează o tendință semnificativă de creștere.

 

8. Ruby

Ruby este un limbaj de programare interpretat și complet orientat pe obiecte. A fost dezvoltat în anii 1990 și este considerat ușor de învățat. Ca tehnologie cu o sintaxă simplă, este adesea folosită pentru scripting, procesarea textului și prototiparea de noi aplicații.

Avantajul său semnificativ îl reprezintă cadrele web masive și aplicațiile scrise în limbaj, cum ar fi binecunoscutul Ruby on Rails. Ruby este un limbaj stabil și popular folosit de Twitch, Shopify, Starbucks și Tumblr. În plus, este al șaselea limbaj de programare cel mai bine plătit din lume.

 

9. Kotlin

Kotlin este un limbaj de programare care face parte din familia JVM. Este considerat de majoritatea programatorilor un limbaj concis și ușor de citit și întreținut. Dispune de un compilator sigur și inteligent și poate rula pe o varietate de sisteme. Momentul în care interesul pentru limbă a crescut a fost cu siguranță în 2019. Acest lucru s-a întâmplat deoarece Google a anunțat apoi Kotlin ca limbă preferată actuală pentru aplicațiile Android . Deci, în concluzie, aplicațiile Google se bazează pe Kotlin.

În ciuda faptului că acest limbaj de programare are o comunitate mai mică de programatori decât Java, este considerat mult mai apreciat (mai mult de 63% dintre programatori au spus că iubesc acest limbaj).

 

10. Swift

Swift este un limbaj de programare care a fost creat în 2014 de Apple. Acesta a înlocuit Objective-C, care a fost folosit anterior de companie. Este folosit în principal pe dispozitivele macOS, iOS și Linux. Sintaxa sa este similară cu Java și C# și îți permite să scrii aplicații pentru ceasuri, tablete, computere, smartphone-uri, televizoare și servere. Interesant este că aplicațiile iOS generează cele mai multe venituri de pe piața aplicațiilor mobile.

Apple este încă unul dintre mărcile de top, așa că Swift va continua să fie un jucător important în acest an. Potrivit TIOBE, popularitatea lui Swift a cunoscut un declin în 2022, cu toate acestea, este încă o tehnologie care merită învățată în 2023.

Aceasta este lista celor mai populare 10 limbaje de programare în 2023 din punctul de vedere al NSHOST. Bineînțeles, aceasta acoperă doar unele tehnologii actuale și am limitat în mod intenționat analiza noastră la cele mai universale și populare în prezent.

Pentru a lansa o nouă soluție, puteți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să  investiți într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandă atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii dvs pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.