Cum ne putem proteja de atacurile cibernetice?

Cum ne putem proteja de atacurile cibernetice?

Cum ne putem proteja de atacurile cibernetice?

  • acum un an
  • postat de: NSHOST

Atacurile cibernetice au fost clasificate drept al cincilea risc al anului 2020, acoperind atât sectoarele publice, cât și cele private. Exploatarea vulnerabilităților unei companii continuă să crească în 2021 și chiar ne așteptăm la dublarea atacurilor cibernetice IoT până în 2025. 

Contextul antreprenorial se schimbă mereu și 2020 a adus mai multe schimbări în toate industriile. Pandemia a afectat toate tipurile de întreprinderi - mari și mici și a reușit să amplifice inclusiv criminalitatea informatică din cauza incertitudinii legate de munca la distanță și a securității necesare.

Criminalitatea informatică, care include o gamă largaă de posibile atacuri -  de la furt sau delapidare la piraterie și distrugerea datelor, la pishing, este în creștere cu 600% ca urmare a pandemiei COVID-19. Aproape fiecare industrie a trebuit să adopte noi soluții și a forțat companiile să se adapteze rapid.

Criminalitatea cibernetică va costa companiilor din întreaga lume aproximativ 10,5 trilioane de dolari anual până în 2025, în creștere de la 3 trilioane de dolari în 2015. La o rată de creștere de 15% de la an la an - Cybersecurity Ventures raportează că acest fenomen reprezintă cel mai mare transfer de bogăție economică din istorie.

Cum ne putem proteja de atacurile cibernetice în 2021 și nu numai? În acest ghid afișăm cele mai importante măsuri care pot fi luate rapid, de orice afacere. Bineînțeles, este doar începutul. Posibilitățile de protecție împotriva atacurilor cibernetice sunt nelimitate și se dezvoltă pe măsură ce hackerii găsesc noi vulnerabilități pe care să le exploateze. 

Folositi parole puternice si schimbati-le periodic

Crearea unei parole sau a unei expresii puternice pentru computer este probabil cea mai ușoară cale de a spori securitatea sistemului dvs. Configurați o parolă sau o expresie complexă de la 8 la 64 de caractere alfanumerice și utilizați caractere speciale, cum ar fi „# @ * &”. 

Actualizarea periodică a parolei dvs. poate ajuta la prevenirea fisurilor brute ale parolei. Cu cât parola sau expresia dvs. este mai puternică, cu atât este mai greu pentru un hacker să o spargă.

Instalați software anti-virus

Software-ul antivirus scanează activ virușii care încearcă să vă invadeze e-mailul, fișierele de sistem sau sistemul de operare. Alegeți un pachet software de calitate, ținând cont de reputația companiei și a produsului, de caracteristicile software-ului (de exemplu, actualizări zilnice) și de compatibilitatea cu computerul dvs.

Instalați software anti-spyware și anti-malware

Programele malware și spyware pot afecta rețeaua la fel de mult ca un virus. Căutați aceleași calități în anti-malware și anti-spyware ca și în cazul unui program antivirus. Aceste programe ar trebui să ruleze scanări complete ale sistemului pe computerul dvs., să actualizeze periodic listele de definiții ale programelor spyware și malware, precum și să pună în carantină programele spyware și să elimine malware.

 

Efectuați zilnic scanări complete ale sistemului

Implementați scanări zilnice prin intermediul software-ului dvs. anti-virus, anti-spyware și anti-malware pentru a găsi, a pune în carantină și a elimina agenții rău intenționați din rețeaua dvs. înainte ca orice daună să fie făcută.

Creați un program periodic de backup al sistemului

Creați un program de backup periodic pentru a vă asigura că datele dvs. pot fi recuperate atunci când se întâmplă ceva dăunător computerului dvs. Asigurați-vă un istoric de backup-uri zilnice de minim 60 de zile, astfel încât, la nevoie, să puteți restaura cea mai recentă variantă de software intact înainte de un atac. 

Luați în considerare opțiunile de rezervă, cum ar fi un serviciu cloud sau un hard disk extern extern. Un serviciu cloud vă permite să faceți o copie de rezervă online a datelor. Un computer extern extern poate fi conectat la computer, astfel încât să puteți copia manual fișierele actualizate.

Actualizați periodic sistemul computerului

Este foarte important să rulați actualizări regulate ale sistemului computerului pentru a repara orice erori și anomalii din sistem. Dacă nu permiteți actualizările de sistem, anomaliile și erorile care rămân în sistemul dvs. pot fi exploatate de către hackeri. Asigurați-vă că permiteți actualizările pe măsură ce sunt lansate.

Folosiți firewall-ul

Un firewall de rețea este un instrument esențial care acționează ca un perimetru în jurul computerului și blochează accesul neautorizat de intrare și ieșire. Când configurați sau configurați un computer, profitați de capacitățile firewall încorporate ale sistemului de operare. Puteți actualiza setările firewallului în funcție de preferințe.

Folosiți e-mailul cu precauție

Hackerii pot exploata e-mailul în mai multe moduri - ascunzând virușii în atașamente, de exemplu. Nu deschideți și nu citiți e-mailuri de la adrese de e-mail pe care nu le recunoașteți. Ștergeți-le imediat din căsuța de e-mail.

Folosiți internetul cu precauție

Chiar și cele mai sigure site-uri web pot conține spyware și malware. Este suficient doar un clic al mouse-ului pentru ca computerul dvs. să fie infectat. Multe site-uri web false sunt camuflate pentru a imita site-uri web autentice.

Când introduceți adrese URL, verificați numele și ortografia corectă a site-ului web. Evitați să faceți clic pe ferestre pop-up, reclame, grafică și linkuri către alte site-uri web.

Evitați divulgarea informațiilor personale

Dacă primiți un apel, un mesaj text sau un e-mail de la o sursă de încredere care solicită informații personale, nu răspundeți. Infractorii cibernetici care planifică un atac ransomware ar putea încerca să colecteze în avans informații personale, care sunt apoi utilizate pentru a adapta mesajele de phishing în funcție de dvs. Dacă aveți dubii dacă mesajul este legitim, contactați expeditorul direct.

Nu utilizați niciodată stick-uri USB necunoscute.

Nu conectați niciodată stick-uri USB sau alte suporturi de stocare la computer dacă nu știți de unde provin. Este posibil ca infractorii cibernetici să fi infectat mediul de stocare și l-au plasat într-un loc public pentru a atrage pe cineva să îl folosească.

Utilizați numai surse de descărcare cunoscute

Pentru a minimiza riscul de descărcare a ransomware-ului, nu descărcați niciodată software sau fișiere media de pe site-uri necunoscute. Mizați-vă pe site-uri verificate și de încredere pentru descărcări. Site-urile de acest fel pot fi recunoscute prin sigiliile de încredere. Asigurați-vă că bara de adrese a browserului paginii pe care o vizitați folosește „https” în loc de „http”. Un simbol de scut sau de blocare în bara de adrese poate indica, de asemenea, că pagina este sigură. De asemenea, aveți grijă atunci când descărcați orice pe dispozitivul dvs. mobil. Puteți avea încredere în Google Play Store sau Apple App Store, în funcție de dispozitiv.

Utilizați serviciile VPN în rețelele publice Wi-Fi

Utilizarea conștientă a rețelelor publice Wi-Fi este o măsură de protecție sensibilă împotriva ransomware-ului. Atunci când utilizați o rețea Wi-Fi publică, computerul dvs. este mai vulnerabil la atacuri. Pentru a rămâne protejat, evitați să utilizați Wi-Fi public pentru tranzacții sensibile sau utilizați un serviciu VPN sigur.

Actualizați software-ul în mod regulat

Dacă aveți un website - WordPress, PrestaShop, Magenta, Shopify sau chiar website-uri custom - trebuie să aveți în vedere actualizarea librăriilor în mod frecvent, pentru a evita exploatarea unor vulnerabilități găsite de hackeri și sharuite între ei. 

Folosiți sisteme de detectare a intruiziunilor (IDS)

Protejarea securității infrastructurii IT nu este o sarcină ușoară. Există atât de multe componente de protejat și niciun firewall nu este complet infailibil. Atacurile cibernetice sunt în continuă evoluție, cu intenția expresă de a vă încălca apărarea și de a vă compromite sistemele, iar mai multe ies la iveală în fiecare zi. Pentru a ține pasul cu aceste evoluții, soluția dvs. de securitate trebuie să fie adaptabilă și cuprinzătoare.

Un sistem de detectare a intruziunilor (IDS) este un element vital al unei soluții cu adevărat de succes. Semnalează traficul rău intenționat de intrare și de ieșire, astfel încât să puteți lua măsuri proactive pentru a vă proteja rețeaua. Un IDS eficient vă informează personalul IT, astfel încât să poată răspunde rapid și cu precizie la o potențială amenințare.

Un sistem de detectare a intruziunilor, IDS pe scurt, monitorizează rețeaua și traficul de sistem pentru orice activitate suspectă. Odată ce potențialele amenințări au fost identificate, software-ul de detectare a intruziunilor trimite notificări pentru a vă avertiza asupra acestora. Cel mai recent software IDS va analiza și identifica în mod proactiv modele care indică o serie de tipuri de atacuri cibernetice. O soluție eficientă ar trebui să poată descoperi orice amenințări înainte ca acestea să se infiltreze complet în sistem.

Derularea unui test de penetrare

Testele de penetrare permit companiilor să evalueze securitatea generală a infrastructurii IT. O companie poate avea protocoale de securitate solide într-o zonă, dar poate lipsi în alta. Costul ridicat al unui atac cibernetic de succes înseamnă că nicio companie nu ar trebui să aștepte ca un scenariu din lumea reală să se desfășoare înainte de a intra în ofensă. Utilizarea instrumentelor de testare a penetrării pentru a scoate la iveală găurile din stratul de securitate al unei companii permite experților în securitate și Pen-Tester să soluționeze orice deficiențe înainte ca acestea să devină datorii critice. 

Testele de penetrare pot fi automate (folosind software-uri specializate cum este detectify.com) sau chiar puteți colabora cu agenții specializate pe securitate cibernetică, care simulează atacuri constructive, astfel încât să primiți o listă de vulnerabilități și soluții de protecție împotriva unor atacuri reale. 

Restricționați accesul la conținutul sensibil

Doar persoanele care se preocupă de mentenanța serverelor sau persoanele de top level care sunt din departamentul IT ar trebui sa aibă acces. Restricționați accesul la server exclusiv prin SSH (Secure Shell), utilizând chei SSH. Asigurați că fiecare domeniu/subdomeniu este securizat și prin soluții SSL.

Atacurile cibernetice pot afecta o organizație în multe moduri - de la întreruperi minore în operațiuni până la pierderi financiare majore. Indiferent de tipul de atac cibernetic, fiecare consecință are o anumită formă de cost, fie că este monetară sau nu. În plus, orice scurgere de date personale generează un lanț de evenimente care scutură orice organizație la toate nivelurile, putând să afecteze negativ tot ce a construit un brand până la momentul unui breach: employer branding, încrederea clienților în serviciile companiei, impact în costuri dacă se penalizează scurgerea de informații dpdv GDPR, iar efectele negative se propagă fantastic de rapid.

Noi, echipa NSHOST, vă recomandăm prudență când vine vorba de mediul online: “prevenția este mult mai ieftină”.

 

Soluțiile de găzduire în cloud sunt folosite din ce în ce mai mult în fiecare an și este ușor de înțeles de ce. Întreprinderile înțeleg beneficiile găzduirii în cloud și modul în care acestea le afectează activitatea. 
Pentru a lansa o nouă soluție, puteți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să  investiți într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandă atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii dvs pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.