Încotro se îndreaptă tehnologia în 2024?

Încotro se îndreaptă tehnologia în 2024?

Încotro se îndreaptă tehnologia în 2024?

  • acum 5 luni
  • postat de: NSHOST

Un grup de experți în  tehnologie de la McKinsey au analizat și estimat ce ar putea să ne rezerve anul 2024 și ne oferă câteva concluzii pentru domeniul tehnologiei de luat în considerare pentru noul an.

Privitul în viitor este întotdeauna o chestiune delicată. În timp ce începutul de an reprezintă o oportunitate de a-ți revizui strategia și de a-ți planifica unde să-ți concentrați energiile, poate fi dificil să separi tendințele reale de publicitate. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de tehnologie. Gândește-te la această perioadă a anului trecut și la entuziasmul din jurul NFT-urilor, al criptografiei și al metaversului, care până nu de mult era mai mult un vis decât o realitate.

2024 va fi, probabil, un an mai sobru în tehnologie. Incertitudinile geopolitice și economice injectează mai multă prudență în următoarea fază a evoluției tehnologiei. Liderii vor trebui să caute modalități de a face mai mult cu mai puțin, să găsească valoare acolo unde inovațiile se suprapun și să investească strategic în tehnologiile care ating un punct de cotitură.

Acordă atenție la tendințelor combinatorii.

În 2023, am identificat 14 tendințe tehnologice care au potențialul de a schimba modul în care lucrăm și trăim. Printre acestea se numără tehnologiile spațiale, tehnologiile curate, inteligența artificială și tehnologiile de realitate imersivă. Pentru directorii din 2024, provocarea nu va fi doar să parieze pe tendințe individuale sau să crească numărul de talente în domeniul ingineriei software, ci să se gândească la modul în care toate aceste tehnologii pot crea noi posibilități atunci când sunt utilizate împreună - ceea ce noi numim tendințe combinatorii.

În multe domenii, de la consumator la întreprindere, în toate sectoarele, tendințele combinatorii creează noi posibilități interesante. Din cauza gamei vaste de combinații posibile, creativitatea în "amestecarea ingredientelor" devine cheia succesului. Luați în considerare tehnologiile dintr-o nouă mașină electrică: cloud computing și edge computing care alimentează rețelele care conectează mașinile, inteligența artificială aplicată și ML care permit luarea de decizii autonome și logica de conducere; tehnologiile de energie curată și de consum durabil care creează nucleul electrificării vehiculelor (prin, )printre altele, noi materiale compozite ușoare și progrese în ceea ce privește capacitatea bateriilor; tehnologiile software de ultimă generație permit dezvoltarea mai rapidă a caracteristicilor orientate către client și reduc timpul de lansare pe piață, în timp ce arhitecturile de încredere asigură schimbul de date în siguranță. Împreună, aceste tehnologii combină autonomia, conectivitatea, inteligența și electrificarea pentru a permite un nou viitor al mobilității terestre.

În mod similar, noi tratamente la nivelul pacienților, cum ar fi tratamentele bazate pe grupa sanguină sau pe țintirea celulelor, sunt alimentate de progresele în bioinginerie (de exemplu, terapii noi bazate pe ingineria țesuturilor), tehnologii de realitate imersivă (de exemplu, terapii la distanță), web3 (de exemplu, trasabilitatea, interoperabilitatea și permanența înregistrărilor EHR), inteligența artificială și ML aplicate (de exemplu, procesarea îmbunătățită a imaginilor, alerte de sănătate predictive), precum și cloud computing și edge computing (de exemplu, acces sporit la date și capacități de procesare). Impactul nu este pur și simplu aditiv - este multiplicativ.

În 2024, ne așteptăm ca unele dintre aceste abordări combinatorii să înceapă să se extindă. Aceasta ar putea include abordarea care a dus la vaccinurile MRNA - o combinație de tehnologii de bioinginerie, cum ar fi genomica, IA aplicată și industrializarea învățării automate - care să fie aplicată la alte boli. Vedem, de asemenea, semne că combinația dintre mobilitatea avansată, conectivitatea avansată și IA aplicată va fi aplicată la probleme logistice critice mai puțin sexy, dar economice, ca o cale de a construi flexibilitatea și reziliența lanțului de aprovizionare. Atunci când analizezi modul în care intenționezi să invești în tehnologii în următorul an, încearcă să gândești în mod holistic și să iei în considerare modul în care acestea fac să lucreze împreună pentru a debloca noi oportunități.

Pregătește echipele de management  pentru tehnologiile critice.

Tehnologiile care schimbă regulile jocului, cum ar fi 5G, inteligența artificială și cloud-ul, ating puncte de cotitură pentru adoptarea în masă. Cercetările arată, de exemplu, că întreprinderile doresc să mute aproximativ 60% din patrimoniul lor IT în cloud până în 2025. Și mai mult de 50% dintre companii declară că au adoptat AI în cel puțin o funcție din activitatea lor. În timp ce consiliile de administrație pot fi preocupate de aplatizarea sau reducerea investițiilor în bugetele IT, acestea trebuie să își concentreze energiile asupra riscurilor și oportunităților din această mare schimbare.

Pentru a face acest lucru, consiliul de administrație trebuie să prioritizeze bugetul pentru modernizarea fundațiilor IT care permit viteza, securitatea, reziliența și reutilizarea. Acestea nu sunt cele mai sexy investiții, dar automatizarea proceselor, investiția în bazele de date, curățarea datoriei tehnologice și reînnoirea continuă a arhitecturii IT sunt necesare pentru ca afacerea să aibă șansa de a profita pe deplin de noile tehnologii care vor apărea online.

Consiliul de administrație este mai bine poziționat decât oricine altcineva pentru a susține această abordare. Prioritățile IT sunt prea des influențate de unitățile sau diviziile de afaceri individuale. Investițiile în fundațiile tehnologice - "IT pentru IT" - sunt în beneficiul întregii afaceri, astfel încât necesită ca consiliul, în colaborare cu managementul de vârf, să ghideze și să dirijeze efortul. O bună regulă empirică este că 15-20% din bugetul de schimbare al IT trebuie să fie alocat pentru această activitate de bază.

Liderii nu pot presupune că consiliul va ajunge singur la această viziune. Pentru ca consiliul să se poată implica la acest nivel, CIO și CTO vor trebui să aibă dialoguri mai continue și mai frecvente cu membrii individuali ai consiliului cu privire la prioritățile și nevoile tehnologice.

Eliberează timpul inginerilor pe care îi ai deja de munca manuală.  

Concedierile din sectorul tehnologic și măsurile de strângere a curelei în majoritatea întreprinderilor înseamnă că liderii din domeniul tehnologiei din 2024 vor trebui să stăpânească arta de a face mai mult cu mai puțin.

Capcana va fi aceea de a le cere oamenilor de tehnologie să facă pur și simplu mai mult. În schimb, încearcă să-i determini să facă mai puțin - mai puțină muncă administrativă, mai puțină muncă birocratică, mai puțină muncă manuală. Am constatat că, în multe organizații mari, inginerii petrec doar 50% din timpul lor în dezvoltarea efectivă. Imaginează-ți că ai putea îmbunătăți acest lucru cu doar 10 puncte procentuale pentru o companie mare care are mii de ingineri. Există cantități uriașe de productivitate care pot fi valorificate.

CIOs o pot capta prin faptul că sunt mai științifici și mai metodici în dezvoltarea și aplicarea meseriei de inginer. În mod specific, există câțiva pași pe care îi pot face:

  •  Fi mai atent la componența echipei și află cine sunt cei mai performanți. Performanțele individuale ale inginerilor pot varia de 2-3 ori între echipe.
  •  Analizează câte distrageri poti elimina din sarcinile inginerilor tăi. Chiar și soluțiile relativ simple, cum ar fi reducerea numărului de ședințe sau transformarea "ceremoniilor agile" în ceva mai productiv, pot elibera timp substanțial.
  • În cele din urmă, mergi până la capăt cu automatizarea pentru a elimina flagelul de sarcini manuale care îi împovărează pe ingineri. Automatizarea testării sau a conformității poate avea un impact uriaș în ceea ce privește eliberarea capacității inginerilor de a face ceea ce le place.

Aceasta nu este doar o problemă de productivitate, ci și o problemă de talent. Dacă dorești ca firma ta să devină o destinație pentru inginerii de top, trebuie să creezi un mediu de lucru în care inginerii pot face ceea ce le place.

Ridică-ți capul în nor :)  

Anul trecut, mulți directori executivi și-au schimbat viziunea asupra cloud computing-ului, trecând de la "O voi face pentru că așa recomandă directorul meu de informații" la "Vreau să mă implic total".

În acest moment, companiile au o ocazie de neratat pentru a-și accelera ambițiile în domeniul cloud: pe măsură ce companiile de tehnologie limitează numărul de angajați și elimină programe, talentele de top - nu doar cei care au performat în proporție de 20% - intră pe piața muncii, Deși mulți dintre ei sunt luați rapid, companiile ar trebui să se gândească cum să acționeze rapid atunci când talentele în domeniul cloud devin disponibile, astfel încât să poată face un mare pas înainte în ceea ce privește capacitățile lor de cloud.

Marea întrebare este, așadar, cum vor exploata companiile aceste două tendințe. Cele mai multe incursiuni corporative în cloud au fost limitate la simpla mutare a aplicațiilor de pe propriile servere (deseori denumită "lift and shift") sau la construirea unor medii de testare și dezvoltare pentru a încerca noi programe. Dar acum este momentul să gândim mai mult și mai inteligent.

În 2024, companiile ar trebui să dețină baze solide de cloud care să le permită să profite de cele mai importante beneficii pe care le oferă cloud-ul (de exemplu, scalarea aplicațiilor sau adăugarea automată de capacitate pentru a face față la creșterile de cerere). Aceasta înseamnă dezvoltarea unor modele de aplicații corecte (baze de cod care să fie aplicate la mai multe aplicații sau cazuri de utilizare). De asemenea, este nevoie de punerea în aplicare a unor capacități solide de economie a cloud-ului, numite FinOps. Cercetări recente ale McKinsey au arătat că societățile tind să nu se concentreze cu adevărat asupra costurilor cloud decât atunci când acestea depășesc 100 de milioane de dolari, ceea ce nu reprezintă doar o risipă imensă, ci și o oportunitate irosită de a genera valoare. Capacitățile FinOps pot monitoriza și urmări cheltuielile, pot determina economia unitară pentru diverse scenarii de utilizare a cloud-ului și pot traduce nevoile de consum ale întreprinderii în oferte de cloud optime și în acorduri de preț.

Cloud-ul schimbă securitatea.

Timp de ani de zile, securitatea a fost tratată ca un obstacol - deși unul critic - care a încetinit progresul pentru a se asigura că protocoalele de securitate sunt în vigoare. În 2023, însă, acest lucru a început să se schimbe profund, determinat de marile angajamente pe care companiile le-au luat în trecerea la cloud. Această schimbare a creat un mecanism de forțare util pentru CIO și CISO să regândească rolul securității, în special modul în care să îmbunătățească poziția de risc a afacerii.

Această tendință se va accelera în anul următor, din câteva motive importante.

În primul rând, companiile profită de oportunitatea de a automatiza securitatea pe măsură ce migrează aplicațiile în cloud. Acest lucru se datorează faptului că atât întreprinderile însele, cât și furnizorii de servicii cloud își îmbunătățesc propriul joc de securitate. Furnizorii au investit miliarde de dolari în special în noi instrumente de securitate, de exemplu, pentru a scana în mod automat codul încărcat de dezvoltatori pentru probleme de securitate cibernetică și pentru a respinge codul cu vulnerabilități, oferind recomandări clare cu privire la ce remedieri să facă atunci când o fac. Cele mai multe probleme de securitate sunt rezultatul unor configurații greșite ale codului și ale sistemului, ceea ce înseamnă că automatizarea va reduce radical numărul de breșe de securitate. (La o mare bancă, de exemplu, breșele au scăzut cu 70-80% după implementarea automatizării securității). Mai există și un alt beneficiu: acest sistem de feedback automatizat le permite dezvoltatorilor să crească ritmul de dezvoltare de până la 10 ori și reprezintă o experiență mult mai bună pentru dezvoltatori.

În al doilea rând, pe măsură ce industrii puternic reglementate, precum cea bancară și farmaceutică, trec la cloud, autoritățile de reglementare însele regândesc punctele de presiune. Acestea devin deja mai prescriptive în ceea ce privește standardele de securitate și de conformitate pentru cloud și se gândesc la alte aspecte, cum ar fi riscul de concentrare semnificativă. Ce se întâmplă dacă unul dintre marii CSP se prăbușește și 30 de bănci se prăbușesc odată cu el? Deși probabil că nu vor exista răspunsuri reale la aceste întrebări nici în 2024, ne putem aștepta să vedem cum încep să apară contururile unei noi politici.

Inteligența artificială descentralizată schimbă regulile jocului.

Anii trecuți au adus pași uriași în ceea ce privește "descentralizarea" AI - tendința de extindere a accesului la tehnologiile avansate de AI care, în mod tradițional, erau disponibile doar pentru jucătorii care aveau acces la seturi de date masive, centralizate și proprietare. Produse precum Stable Diffusion și ChatGPT au permis unui set mai larg de întreprinderi, precum și persoanelor fizice, să acceseze și să interacționeze cu modele de învățare profundă care, altfel, ar fi fost limitate la instituțiile cu seturi de date foarte mari. Implicațiile sunt enorme, de la îmbunătățirea căutării la creșterea productivității dezvoltatorilor.

Analiza noastră prin intermediul QuantumBlack, AI by McKinsey, indică faptul că în anii următori ne așteptăm să vedem primele semne ale modului în care această descentralizare poate perturba diferite sectoare, probabil începând cu domeniile divertismentului, jocurilor și mass-media, unde, în mod tradițional, am văzut noile tehnologii făcând incursiuni timpurii.

Marea provocare și oportunitate pentru companii în 2024 va fi aceea de a profita de aceste capacități descentralizate de inteligență artificială - și ce ar putea însemna această tehnologie pentru modelele lor de afaceri. Pentru CIO sau CTO, accentul va trebui să se pună pe modul în care își vor reelabora arhitecturile pentru a încorpora cu ușurință interfețe de programare a aplicațiilor (API) (de exemplu, de la OpenAI, Stability.AI) pentru a încorpora "inteligența" într-o gamă mai largă de aplicații și procese. Această capacitate poate, de exemplu, să ofere sugestii automate de coduri sau biblioteci de coduri din care să se extragă sau să genereze automat cod pentru a da startul dezvoltării. Obiectivul ar trebui să fie acela de a avea inteligența bazată pe AI încorporată în fiecare parte a stivei tehnologice. A permite acest lucru înseamnă alocarea de resurse suficiente pentru a experimenta - inovatorii de top alocă între 1 și 5% din veniturile lor pentru inovații care ar putea aduce randamente disproporționate. Protejarea acestui buget va fi deosebit de importantă pe măsură ce întreprinderile simt cum se strânge șurubul în bugete, deoarece capacitatea de a inova eficient în timpul recesiunilor permite companiilor să se poziționeze pentru a se dezvolta rapid atunci când economia își revine.

Semnalele de la orizont pentru 2024 sunt greu de analizat sau de înțeles. În acest sens, ele se aseamănă cu eforturile anterioare de a privi înainte. Dar ceea ce este clar este că modul în care companiile își vor gestiona întrebările legate de tehnologie în noul an va avea un efect profund asupra cât de bune vor fi perspectivele lor atunci când vom ajunge la următorul an nou.

Serverele VPS NSHOST sunt găzduite cu stocare NVMe. Pentru a lansa o nouă soluție, poți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să investești într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandă atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii tale pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.