Între website și domeniu

Între website și domeniu

Între website și domeniu

  • acum 3 ani
  • postat de: NSHOST

La începutul anilor 80, informaticienii au început să construiască ‘the world wide web’ - rețea care a permis PC-urilor să ‘comunice’ între ele, iar utilizatorii puteau vizita site-uri web introducând fizic adresa lor numerică - cifre unice pe 32 de biți atribuite fiecărui dispozitiv sau site web  - adresă cunoscută ca Internet Protocol Address System sau adresa IP.

 


Acest sistem a fost un pas înainte, însă era departe de unul ideal pentru că tot mai multe site-uri web și computere obțineau acces la rețeaua globală și era nevoie de o diferențiere și găsire de informații cât mai rapid posibil. Pentru a evita să se memoreze sau să se compileze o listă de cifre aleatorii cuprinzând site-urile web preferate, s-a creat sistemul de nume de domeniu. În cadrul acestui sistem, proprietarul unui site web poate înregistra un nume (dacă este disponibil), care ar putea fi folosit ca un înlocuitor mai prietenos pentru adresa IP. 

După ce se achiziționează un domeniu este opțională (dar foarte recomandată) înregistrarea denumirii la OSIM pentru protecția mărcii și protejarea investiției viitoare pentru promovarea acelui domeniu/website.

Orice domeniu poate fi folosit pentru configurarea unor adrese de email specifice pe modelul contact@domeniultau.ro  sau/și pentru lansarea unui website. 


Ce este de fapt un website?  


Site-ul web este o colecție de pagini și conținut multimedia, care poate fi accesat printr-un dispozitiv, cum ar fi un laptop, un smartphone sau orice alt dispozitiv cu acces la o conexiune la internet. O pagină web este manifestarea fizică a acestor documente și este ceea ce apare pe ecran atunci când se face clic pe un link de domeniu, introducand o adresă web sau efectuând o căutare printr-un motor de căutare (google, bing etc). Paginile web se stochează pe un server potrivit specificului său - server unde se poate găzdui unul sau mai multe domenii. Pentru mai multe opțiuni, studiază oferta de hosting NSHOST pentru a te bucura de performanță ridicată și timpi optimizați de încărcare pagini web. De asemenea, la NSHOST se pot achiziționa, reînnoi sau transfera  o multitudine de extensii de domenii: de la clasicul ‘.ro’ unde NSHOST este partener oficial ROTLD, la extensia globală specifică unui site comercial ‘.com’ , la alte extensii precum ‘.net’, ‘.org’, ‘.info’, ‘.eu’, ‘.mobi’ sau chiar ‘.tv’.


Categorii de TLDs


Un nume de domeniu este construit din numele ales de o anumită entitate pentru a lansa un website și o componentă de clasificare a acelui domeniu - altfel spus: extensia domeniului, TLD sau domeniu "rădăcină".

Responsabilitatea pentru gestionarea majorității acestor extensii de domeniu este delegată anumitor organizații de către Internet Corporation for Assigned Numbers and Numbers (ICANN), care operează Internet Assigned Numbers Authority (IANA) și este însărcinată cu menținerea zonei rădăcină DNS.

Inițial, extensiile de domenii au fost organizate în trei grupe principale: țări, categorii și organizații globale. Acum există mai multe tipuri de extensii: 

  • ARPA - extensii pentru infrastructură

  • gTLD - domenii generice, cu 3 sau mai multe caractere

  • grTLD - domenii generice restricționate

  • sTLD - domenii propuse și sponsorizate de organizații private

  • ccTLD - domenii de 2 litere stabilite pentru țări/teritorii

  • tTLD - domenii de test care nu sunt prezente în root zone


Extensii de domeniu (domenii superioare)


W3Techs menține o listă cu numărul de site-uri web care utilizează diferite domenii de nivel superior. Astăzi 20 octombrie 2020, primele cinci extensii de nivel superior erau .com (51.6%), .ru (6.3%), .org (4.5%), .net (3.4%) și .in (1.6%). Aceste cinci domenii, precum și marea majoritate a tuturor celorlalte domenii, pot fi împărțite aproximativ în două categorii: cod generic și cod de țară.


Sunt multe categorii de TLDs:

  • .com: abrevierea de la comercial, .com a fost creat pentru uz comercial și este cel mai căutat și utilizat TLD.

  • .org: abrevierea organizației, .org a fost destinat organizațiilor non-profit

  • .net: abrevierea de rețea, .net a fost realizat pentru furnizorii de servicii de internet și companiile de tehnologie de rețea, adoptat în timp și pentru uz comercial;

  • .edu: abrevierea de educație, în special învățământul superior

  • .gov: abrevierea guvernului, .gov este utilizat de agențiile guvernamentale, atât la nivel de stat, cât și la nivel federal

  • .mil: abrevierea de la militar

  • coduri teritoriale: cum ar fi .ro, .eu

  • extensii recente cu denumiri sugestive care ajută un domeniu să fie găsit mai rapid pe o căutare specifică: .shop, .blog, .app etc

  • chiar o extensie foarte personală cum este .me (un TLD de tipul ccTLD  setat pentru Muntenegru), dar care poate primi o semnificație interesantă într-o combinație cum ar fi:  educate.me 


Numele domeniului contează și prețul la care îl achiziționezi diferă de la furnizor la altul. Dacă alegi să cumperi domeniul de la NSHOST  îți putem garanta cele mai bune prețuri plus un proces rapid și foarte simplu de la căutarea domeniului potrivit, alegerea extensiei (extensiilor dorite) și configurarea planului optim de hosting pentru un maxim de performanță pentru domeniile găzduite.