Reglementarea Inteligentei Artificiale în UE: o privire de ansamblu asupra primului cadru legislativ pentru IA

Reglementarea Inteligentei Artificiale în UE: o privire de ansamblu asupra primului cadru legislativ pentru IA

Reglementarea Inteligentei Artificiale în UE: o privire de ansamblu asupra primului cadru legislativ pentru IA

  • acum 11 luni
  • postat de: NSHOST

În urma unei strategii digitale ambițioase, Uniunea Europeană (UE) dorește să reglementeze Inteligența Artificială (IA) pentru a asigura condiții mai bune pentru dezvoltarea și utilizarea acestei tehnologii inovatoare. IA are potențialul de a aduce numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea sistemelor de sănătate, transport mai sigur și mai curat, producție mai eficientă, energie mai ieftină și mai durabilă.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a propus primul cadru legislativ al UE pentru IA. Acesta prevede analizarea și clasificarea sistemelor de IA utilizate în diferite aplicații în funcție de riscul pe care îl prezintă utilizatorilor. Nivelurile diferite de risc vor implica reglementări mai mult sau mai puțin restrictive. Odată aprobate, acestea vor fi primele reguli din lume referitoare la IA.

Prioritățile Parlamentului în privința legislației privind IA

Prioritatea Parlamentului este să se asigure că sistemele de IA utilizate în UE sunt sigure, transparente, ușor de urmărit, nediscriminatorii și prietenoase cu mediul înconjurător. Sistemele de IA ar trebui să fie supravegheate de oameni, nu de automatizări, pentru a preveni consecințele nocive.

De asemenea, Parlamentul dorește să stabilească o definiție tehnologic-neutră și uniformă a IA, care ar putea fi aplicată și viitoarelor sisteme de IA.

Află mai multe despre activitatea Parlamentului în domeniul IA și viziunea sa asupra viitorului IA.

AI Act: Reguli diferite pentru niveluri diferite de risc

Noile reguli stabilesc obligații pentru furnizorii și utilizatorii de AI, în funcție de nivelul de risc al inteligenței artificiale. Deși multe sisteme de IA prezintă un risc minim, acestea trebuie evaluate.

Risc inacceptabil

Sistemele de IA considerate o amenințare pentru oameni vor fi interzise. Acestea includ:

  • Manipularea cognitivă a comportamentului oamenilor sau a anumitor grupuri vulnerabile, cum ar fi jucăriile activate vocal care încurajează comportamentul periculos la copii.
  • Scoring social: clasificarea oamenilor pe baza comportamentului, statutului socio-economic sau caracteristicilor personale.
  • Identificarea și categorizarea biometrică a oamenilor.
  • Sisteme de identificare biometrică în timp real și la distanță, cum ar fi recunoașterea facială.

Pot fi permise unele excepții în scopuri de aplicare a legii. Sistemele de identificare biometrică în timp real vor fi permise într-un număr limitat de cazuri grave, în timp ce sistemele de identificare biometrică la distanță "post", în care identificarea are loc după o întârziere semnificativă, vor fi permise pentru urmărirea și judecarea infracțiunilor grave doar cu aprobarea instanței.

Risc ridicat

Sistemele de IA care afectează negativ siguranța sau drepturile fundamentale vor fi considerate cu risc ridicat și vor fi împărțite în două categorii:

  1. Sistemele de IA utilizate în produse care intră sub incidența legislației UE privind siguranța produselor. Aceasta include jucării, aviație, automobile, dispozitive medicale și lifturi.
  2. Sistemele de IA care se încadrează în domenii specifice și vor trebui înregistrate într-o bază de date a UE:
  • Managementul și funcționarea infrastructurii critice.
  • Educație și formare profesională.
  • Locuri de muncă, gestionarea forței de muncă și accesul la auto-angajare.
  • Accesul și utilizarea serviciilor private și publice esențiale și beneficiile acestora.
  • Aplicarea legii.
  • Gestionarea migrației, azilului și controlului frontierelor.
  • Asistența în interpretarea și aplicarea legii.

Toate sistemele de IA cu risc ridicat vor fi evaluate înainte de a fi puse pe piață și pe toată durata lor de funcționare.

IA generală și generativă

IA generativă, precum ChatGPT, va trebui să respecte cerințele de transparență, cum ar fi:

  • Divulgarea faptului că conținutul a fost generat de IA.
  • Proiectarea modelului pentru a preveni generarea de conținut ilegal.
  • Publicarea rezumatelor datelor protejate de drepturile de autor utilizate pentru antrenament.

Modelele AI generale cu impact ridicat, care pot prezenta riscuri sistemice, cum ar fi modelul AI mai avansat GPT-4, vor trebui să treacă prin evaluări detaliate și orice incidente grave vor trebui raportate Comisiei Europene.

Risc limitat

Sistemele de IA cu risc limitat ar trebui să respecte cerințele minime de transparență care ar permite utilizatorilor să ia decizii informate. După interacțiunea cu aplicațiile, utilizatorul poate decide dacă dorește să continue să le utilizeze. Utilizatorii ar trebui să fie informați atunci când interacționează cu IA. Aceasta include sistemele de IA care generează sau manipulează conținutul imaginilor, audio sau video, cum ar fi deepfake-uri.

Implicații și aplicare a regulilor

Implicarea regulilor AI Act va avea un impact semnificativ asupra furnizorilor și utilizatorilor sistemelor de IA din UE. Companiile care nu respectă regulile pot fi sancționate cu amenzi de până la 7% din cifra de afaceri globală. Interdicțiile privind IA interzise vor intra în vigoare în șase luni, cerințele de transparență în 12 luni, iar setul complet de reguli în aproximativ doi ani.

Măsurile prevăzute în AI Act facilitează protejarea drepturilor de autor și impun cerințe mai stricte pentru sistemele de IA cu scop general în ceea ce privește transparența utilizării lor de energie.

Comisarul European Thierry Breton a subliniat că Europa s-a poziționat ca un pionier în acest domeniu, înțelegând importanța rolului său ca standard global. Cu toate acestea, va dura mulți ani până când va fi posibil de evaluat dacă AI Act reușește să controleze dezavantajele celei mai recente exportări a Silicon Valley.

Concluzie

Reglementarea Inteligenței Artificiale în Uniunea Europeană prin intermediul AI Act reprezintă o inițiativă remarcabilă care va stabili un cadru legislativ unic în domeniu. Aceste reguli vor asigura dezvoltarea durabilă și sigură a tehnologiei de IA, protejând drepturile fundamentale ale cetățenilor și mediul înconjurător. Prin stabilirea categoriilor de risc și impunerea regulilor specifice pentru fiecare nivel de risc, AI Act întărește încrederea în utilizarea Inteligenței Artificiale în UE.
Serverele VPS NSHOST sunt găzduite cu stocare NVMe. Pentru a lansa o nouă soluție, poți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să investești într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandăm atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii tale pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.