Cum cresc performanța unui WordPress?

Cum cresc performanța unui WordPress?

Cum cresc performanța unui WordPress?

  • acum 4 ani
  • postat de: NSHOST

Viteza de încărcare a site-ului tău contează… enorm. Ai publicat o temă cu un design superb și un conținut de marketing atractiv audienței tale, însă numărul de vizitatori organici este mic și paginile tale nu apar încă pe prima pagină a lui Google?

46% dintre cumpărătorii online declară că nu s-ar întoarce pe un site care se încarcă greoi și dacă deja nu te-am convins, scorul SEO depinde mult de viteza de încărcare a paginilor tale. Un scor SEO bun îți asigură un trafic mai mare decât unul slab, ceea ce înseamnă că un site cu timpi de încărcare lungi vin cu un impact dublu: nu doar vei avea un bounce rate mare, pierzând trafic existent - utilizatori care vor prefera site-uri mai performante, ci vei fi găsit mai greu în motoarele de căutare, fiind prioritizate la afișarea rezultatelor site-urile cu timpi de încărcare mai mici. 

Diagnostic

Primul pas este, bineînțeles un diagnostic actual al website-ului. Pentru a cunoaște și studia în permanență timpii de încărcare din fiecare pagină, îți recomandăm plugin-ul G Site Kit - fiind pachetul oficial de raportare al Google. Vei avea un dashboard cu cei mai importanți indicatori ai site-ului tău, ușor de înțeles și cu linkuri către rapoarte detaliate în următoarele arii: 

  • Consola de căutare Google: monitorizezi câte persoane au văzut site-ul în rezultatele căutării și ce interogare au folosit pentru a ajunge pe site-ul tău.

  • Analize: investighează modul în care utilizatorii navighează pe site-ul tău, setează obiective și urmărește-le gradul de îndeplinire. Tot aici vei putea monitoriza impactul conținutului de marketing, înțelegând ce articole/pagini atrag cei mai mulți utilizatori, din ce pagini pierzi utilizatorii (bounce rate mare) și care sunt paginile cu cei mai mari/mici timpi petrecuți în site.

  • AdSense: urmărești veniturile încasate dacă afișezi reclame pe site-ul tău, venituri generate de traficul de utilizatori.

  • Analize PageSpeed: compari cum funcționează paginile site-ului tău față de alte site-uri competitoare. Îmbunătățești performanța cu sfaturile practice din acest raport.

  • Tag Manager: configurezi cu ușurință Tag Manager - nu este necesară editare de cod. Apoi, gestionezi etichetele în Tag Manager.

  • Optimizare: poți configura A/B teste cu ușurință pentru a vedea care setări îți îmbunătățesc indicatorii cel mai mult.

După instalarea acestui plugin, verifică cei mai importanți 3 indicatori ai vitezei de încărcare, afișați în tabul secund al raportului ‘Page Speed and Experience’:

Unde apar timpi mai mari, Google vine cu recomandări importante pentru a reduce timpii de încărcare, dacă urmărești link-ul către mai multe detalii PageSpeed Insights

Crește performanța site-ului

Imediat ce ai descoperit ce recomandări a primit site-ul tău în rapoartele Google PageSpeed, le poți aborda sistematic. 

Cel mai important lucru pe care poți să-l faci este să te asiguri că ai un pachet de hosting de calitate care să permită site-ului tău timpi de încărcare excepționali - astfel te invităm chiar să faci un test încărcând site-ul pe oricare dintre pachetele de hosting NSHOST pe un domeniu luat gratuit. Dacă rapoartele de încărcare a paginilor arată rezultate mai bune decât în planul actual de hosting, merită să iei decizia de mutare cât mai rapid. 

Următorul pas va fi să te asiguri că ai tot timpul cele mai recente versiuni ale WordPress-ului tău și plugin-urilor instalate. Dezinstalează orice plugin nu folosești. 

Este important să-ți setezi versiunea de PHP 7.4 pentru domeniul site-ului tău, din pachetul de hosting ales. Mai multe detalii despre avantajele de a folosi cea mai recentă versiune PHP în articolul nostru: Merită PHP 7.4 efortul? 

A venit timpul pentru instalarea unui plugin de caching, unde să poți configura ce elemente vrei să eficientizezi și astfel, să-ți îmbunătățești indicatorii de încărcare a site-ului. Pentru acest scop noi îți recomandăm plugin-ul LiteSpeed Cache  (LSCWP) - care este un plugin all-in-one de accelerare a site-ului, care conține un cache exclusiv la nivel de server și o colecție de caracteristici de optimizare foarte importante. LSCWP acceptă WordPress Multisite și este compatibil cu cele mai populare pluginuri, inclusiv WooCommerce, bbPress și Yoast SEO.

În acest plugin poți face câteva dintre cele mai importante configurări care îți vor îmbunătăți mult timpii de încărcare, începând cu setările Cache: activezi Cache, inclusiv pentru favicon, pagina de login, resurse PHP și alte setări avansate de cache ai la dispoziție. Apoi vei putea să modifici timpii impliciți de păstrare a codului, din tabul Cache TTL, însă recomandăm valorile implicite. După fiecare modificare de conținut în vreo pagină web, va trebui să elimini codul salvat pe server din tabul ‘Purge’ din LSCWP. 

Următorul tab cu setări critice este Object Caching, unde poți configura setările de cache ale obiectelor și al paginilor încărcate în browser (Browser Cache) pentru a reduce numărul de solicitări repetate pe server pentru fișiere statice.  Object caching poate să reducă mult timpii de încărcare ai site-ului, dar recomandăm activarea sa doar când: 1) ai memcache sau redis instalat pe server și  2) există mult conținut dinamic sau interogări de bază de date. 

Printre cele mai importante setări de optimizare a performanței sunt în submeniul de ‘Image Optimization’ :

  • Trimite cererea de optimizare - clic pe butonul albastru pentru a solicita compresia gratuită a imaginii.

  • Trage imaginile comprimate - imaginile originale vor fi introduse într-un director de rezervă - cel mai probabil undeva în „wp-content / uploads”

  • Curăță datele neterminate 

  • Calculul backup-ului care ocupă spațiu pe disc - ar trebui descărcate imaginile de pe server pe un hard-disk și să fie șterse de pe server pentru a economisi spațiu.

  • Elimină copiile de rezervă originale ale imaginilor, după ce ai reușit backup utilizând opțiunea anterioară.

  • (Re)scanează miniaturile noi - dacă ai făcut modificări la imaginile existente.

Apoi asigură-te că în pagina de setări ‘Image Optimization’ activezi cron-ul care să facă în mod automat pașii de mai sus, bifează optimizarea imaginilor originale și mai ales bifează crearea de imagini format ‘WebP’ - fiind un format modern dedicat paginilor web, care permit compresia imaginilor la 26% mai puțin decât alte formate. 

Cât privește setările de optimizare a paginilor, îți recomandăm să activezi HTTP/2 push care asigură preluarea resurselor, să minimizezi CSS, JS, să combini multiple fișiere într-unul singur - însă recomandăm o testare amănunțită și în cazul în care experiența anumitor pagini este afectată, revino la anumite setări inițiale și compară funcționalitățile. De asemenea recomandăm și bifarea încărcării ‘Lazy load images’. 

După toate aceste configurări, credem că vei fi pregătit de un nou test de încărcare al site-ului tău! De acum, poți să mai testezi timpii de încărcare pentru fiecare pagină și folosind plugin-ul  “Query Monitor” și astfel, vei putea să dezactivezi anumite plugin-uri lente, instalându-le pe cele mai rapide.

Sperăm că te-am ajutat să-ți optimizezi performanța  site-ului și suntem aici pentru a te ajuta să testezi viteza de încărcare și pe un plan de hosting NSHOST. Pentru cele mai bune performanțe, recomandăm unul dintre planurile VPS - dacă ai experiență de gestiune server.