Snapshot vs Backup: diferențe cheie și cazuri de utilizare

Snapshot vs Backup: diferențe cheie și cazuri de utilizare

Snapshot vs Backup: diferențe cheie și cazuri de utilizare

  • acum 8 luni
  • postat de: NSHOST

Securitatea stocării datelor este la fel de importantă ca întotdeauna, indiferent de industria din care faci parte. Din păcate, prea multe companii nu au tehnologii eficiente și moderne care să păstreze datele în siguranță. Pierderea datelor poate fi un obstacol major pentru scalare și dezvoltarea eficientă. Indiferent de dimensiunea companiei.

Prevenirea pierderii datelor a devenit o preocupare principală pentru toate companiile, ca urmare a creșterii continue a atacurilor ransomware. Din păcate, programele malware și virușii nu sunt singurele amenințări la adresa datelor, deoarece modificarea accidentală, ștergerea intenționată sau chiar un dezastru natural pot deteriora ireversibil o organizație.

Din fericire, tehnologiile moderne, cum ar fi instantaneele și backup-urile, oferă protecție a datelor, permițându-ți să revii la o versiune anterioară în cazul în care datele au fost compromise. Cu toate acestea, nu toate tehnologiile sunt create la fel. În timp ce atât instantaneele, cât și backup-urile îți permit să recuperezi mașini virtuale (VM), acestea diferă ca natură și scop; și nu sunt interschimbabile.

Această postare de blog definește fiecare tehnologie și detaliază diferențele dintre instantanee și copii de rezervă, explicând, de asemenea, diferitele cazuri de utilizare ale acestora.

Ce sunt instantaneele?

Pentru a spune în termeni simpli, un instantaneu este în principiu imaginea unei mașini virtuale (VM), a unei baze de date sau a unui sistem de fișiere la un anumit moment în timp. Versiunea actuală a VM, inclusiv toate datele sale, cum ar fi memoria și discurile, este păstrată fără a fi copiată și poți reveni instantaneu la ea. Starea de alimentare a VM este, de asemenea, menținută, indiferent dacă a fost pornit, oprit sau chiar suspendat atunci când a fost făcut instantaneul.

Poți crea și gestiona instantanee individuale sau lanțuri extinse de instantanee din VM în sine. Reține că instantaneele noi le vor suprascrie pe cele mai vechi dacă ai spațiu de stocare redus.

Diferite tipuri de instantanee

Există două tipuri principale de instantanee:

  • Copiere la scriere (CoW)

Acest sistem copiază orice bloc într-o zonă separată de instantaneu înainte de a fi modificat și suprascris cu informații noi. Blocurile neschimbate nu sunt incluse în instantaneu, ceea ce reduce spațiul de stocare necesar. Performanța VM poate fi afectată, deoarece fiecare solicitare de a scrie date noi este precedată de necesitatea de a copia blocul.

  • Redirect-on-Write (RoW)

Spre deosebire de CoW, datele originale nu sunt copiate. În schimb, odată ce creați un instantaneu, sistemul alocă spațiu nou pentru noile informații și lasă blocurile existente în locația lor inițială. Acest tip consumă mai puțin spațiu de stocare, dar are un impact negativ asupra performanței unei VM, deoarece noile date există pe mai multe instantanee.

Instantaneu VMware

În mediile VMware, discul virtual cu datele brute este un fișier .vmdk setat în modul numai citire atunci când sunt create instantanee VMware. Noile date sunt apoi scrise pe un disc .vmdk delta care păstrează diferența dintre starea mașinii virtuale când a fost făcut instantaneul și starea sa actuală.

Alte două fișiere sunt create și atunci când faceți un instantaneu VMware: un fișier .vmsd, care este baza de date pentru instantaneul în sine și care conține toate informațiile despre metadate, în plus față de fișierul .vmsn care deține starea activă a VM. Ultimul fișier este necesar, deoarece vă permite să reveniți la starea de rulare a mașinii virtuale și, fără el, reversia este dezactivată.

Odată ce un instantaneu este comis, toate modificările sunt îmbinate în fișierul .vmdk care revine în modul citire-scriere.

Pentru o performanță optimă, VMware recomandă să utilizați până la trei instantanee într-un lanț, dar, dacă este necesar, puteți crea maximum 32 de instantanee. Asigurați-vă că nu păstrați un instantaneu mai mult de 72 de ore, deoarece va continua să crească în dimensiune și va consuma spațiul de stocare.

Puncte de control Hyper-V

Pentru Windows Server 2012 R2 și versiunile ulterioare, instantaneele Hyper-V au fost redenumite puncte de control Hyper-V. Crearea unui punct de control va seta discul virtual ca doar pentru citire, iar VM-ul care rulează este întrerupt. De asemenea, sunt adăugate următoarele fișiere:

  • .avhd(x): acesta este un disc diferit adăugat în același folder ca și discul virtual părinte.
  • .xml: copierea fișierului de configurare.

Veți găsi, de asemenea, două fișiere suplimentare dacă VM rulează:

  • .bin: starea VM-ului când a fost creat punctul de control.
  • .vsv: fișier cu informații despre memorie.

Când ar trebui să folosesc instantanee?

Deși instantaneele nu sunt un substitut pentru copiile de rezervă, ele oferă protecție pe termen scurt a datelor. După cum sa menționat anterior, instantaneele nu fac o copie a datelor dvs., astfel încât revenirea la starea anterioară a mașinii virtuale se poate face aproape instantaneu.

Companiile tind să se bazeze pe instantanee în mediile de dezvoltare, dar asta nu înseamnă că acestea sunt complet inutile în mediile de producție. Puteți utiliza instantanee ca o retragere cu siguranță în următoarele cazuri:

  • Efectuarea și testarea actualizărilor software nesigure pe o VM
  • Implementarea modificărilor de configurare care lasă o VM nepornibilă
  • Dezvoltarea și validarea modificărilor codului

Ce este o copie de rezervă?

Backup-urile creează copii ale sistemelor întregi sau ale fișierelor individuale. Diferența cheie dintre instantanee și copii de siguranță este că acestea din urmă vă copiază datele, în timp ce prima nu este mai mult decât o imagine a VM. O altă distincție importantă este că backup-urile pot fi stocate într-o altă locație decât sursa și, în acest caz, devin complet independente.

Diferite tipuri de backup

Există trei tipuri majore de backup:

  • Backup complet

după cum sugerează și numele, backup-urile complete copiază toate datele pe care doriți să le protejați. În acest caz, procesele de backup și de recuperare pot consuma mult timp.

  • Backup diferențial

această procedură copiază fișierele care s-au modificat de la ultima copie de rezervă completă. Aceasta înseamnă că consumă mult spațiu de stocare din cauza numărului tot mai mare de fișiere. Și, deși sunt mult mai rapide, procesul de recuperare este mai complex, deoarece va trebui să restaurați mai întâi backup complet și apoi fiecare backup incremental.

  • Copiere de rezervă incrementală

folosind această tehnică, faceți copii de rezervă numai pentru modificările de la ultima copie de rezervă. Backup-urile incrementale sunt rapide și nu necesită mult spațiu.

Când ar trebui să folosesc copii de rezervă?

Utilizează copii de siguranță ori de câte ori este nevoie să stochezi o copie a datelor pentru o perioadă lungă de timp. Backup-urile sunt tehnica ideală de protecție a datelor, deoarece oferă o varietate de opțiuni de recuperare. Mai mult, poți elimina un singur punct de eșec cu mai multe ținte de rezervă.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este regula 3-2-1: ai cel puțin trei copii ale datelor tale, stochează două copii de rezervă pe medii de stocare diferite, cu una situată în afara site-ului într-un depozit de rezervă, un cloud public sau stocare offline.

Backup din instantaneu de stocare

În loc să vă concentrați pe diferențele dintre instantanee și copii de siguranță, este important să învățați cum să folosiți capacitățile ambelor tehnologii pentru a maximiza protecția datelor. Instantaneele de stocare pot fi folosite ca parte a operațiunii de backup, deoarece vă ajută să reduceți sarcina asupra mediului de producție.

Cu alte cuvinte, puteți utiliza o copie de rezervă din instantanee de stocare pentru a crea copii de rezervă fără agent, incrementale și bazate pe imagini ale mașinilor virtuale VMware vSphere, fără a afecta performanța VM. Acest lucru vă îmbunătățește, de asemenea, obiectivele punctelor de recuperare (RPO), deoarece veți adăuga mai multe copii punctuale ale mașinii dvs.

Instantaneu vs Backup

Deci totul se reduce la asta; care este mai bun? Răspunsul scurt este: depinde de obiectivele tale, deoarece ambele proceduri au argumente pro și contra. Tabelul de mai jos evidențiază principalele diferențe dintre instantanee și copii de rezervă.

Importanța instantaneelor VM nu poate fi subestimată, mai ales în mediile de dezvoltare. Cu toate acestea, dacă ești în căutarea unei tehnici de protecție a datelor pe termen lung și de încredere, ar trebui să te bazezi cu siguranță pe copii de rezervă. Soluțiile moderne îți permit să utilizezi instantanee VM ca parte a procesului de backup, astfel încât să poți descărca mediul de producție și să eviți problemele de performanță.

Soluția de backup Synconix

Synconix acoperă cele mai populare distribuții de sisteme de operare pe servere și permite utilizatorilor (ultra-intuitiv și rapid) să navigheze prin istoricul de backup asigurat zilnic și să restaureze datele ușor. Synconix asigură utilizatorului un backup rapid și ușor atât pentru fișierele existente pe server, cât și pentru bazele de date. Mai multe detalii în articolul “Cel mai ușor backup de server”.

Utilizatorii cPanel pot vedea “rezervele zilnice” salvate și pot alege să restaureze orice rezervă disponibilă direct din contul lor prin „Self Restore”. Pluginul Synconix cPanel va identifica automat numele de domeniu al contului de utilizator și bazele de date disponibile și fișierele de cont.

Pluginul Plesk folosește aceleași caracteristici ca și cPanel și acesta poate fi instalat și din panoul central de gestionare Synconix cu un singur clic. Cu siguranță veți evita biletele utilizatorilor pentru restaurarea datelor lor, în timp ce aceștia pot face acest lucru oricând doresc.

Cu managementul centralizat și securizat de backup - Synconix - se pot configura permisiuni mai multor conturi pentru acces pe anumite servere pe care să le poată gestiona. Gestionează serverele într-un singur loc. Ușor de utilizat: cu doar câteva clicuri, rețeaua de backup este configurată, iar backup-urile programate sunt gata de rulare. Panoul de gestionare oferă la instalare o criptare SSL de 2048 de biți cu mai multe opțiuni de restricție, cum ar fi zonă privată și acces numai prin adresă IP sau autentificare cu doi factori.

Securitatea este cel mai important lucru al unei rețele de rezervă și Synconix a fost construit pe această idee. Copiile de rezervă sunt controlate de panoul de management central, iar serverele nu au acces la panoul de management. În acest fel, backup-urile și rețeaua de rezervă sunt complet securizate și izolate.
Serverele VPS NSHOST sunt găzduite cu stocare NVMe. Pentru a lansa o nouă soluție, poți achiziționa domeniile preferate la cele mai convenabile prețuri folosind soluția rapidă de înregistrare domenii  și să investeștii într-un plan de găzduire securizat și optim - alegând o soluție de hosting NSHOST web shared, VPS sau Cloud. Recomandă atenție deosebită strategiei de caching potrivite afacerii tale pentru a asigura timpi optimi de încărcare a fiecărei pagini web.